dimecres, 13 de setembre de 2017

Informació sobe el control d'esfínters

El control dels esfínters

L'aprenentatge del control d'esfínters és un procés de gran importància en el creixement i evolució del nen/a, doncs representa un dels moments culminants en l'adquisició de la seva autonomia i tindrà importants repercussions en l'organització i estructuració del seu món extern
Com qualsevol altre aprenentatge, un aspecte fonamental, és que el nen/a estigui fisiològicament madur per a poder dur-lo a terme, procurant buscar el moment oportú per a iniciar-lo i sobretot pensant sempre en les necessitats del nen/a i no en la nostra comoditat.
El control d'esfínters s'ha de considerar com un procés amb els seus avenços i retrocediments, actiu, voluntari, agradable i progressiu.

Actituds de l'adult que afavoreixen o dificulten el control

El nen/a anirà acceptant de mica en mica l'orinal i aconseguirà integrar aquesta funció. L'interessa i agrada veure i comprovar, després de cada actuació, quin ha estat el resultat, què hi ha dins l'orinal, com i quina forma té i quelcom molt important “quina és la valoració de l'adult de les seves produccions i de la seva capacitat”.

Se l'ha d'animar mitjançant una felicitació cada cop que aconsegueix fer pipí o caca en el seu orinal.
Hem de tenir present que cada nen/a té el seu ritme evolutiu i maduració diferent, i que qualsevol dificultat que trobi en la seva evolució; el pot portar cap a una regressió en el seu funcionament que es pot manifestar en la pèrdua temporal dels progressos que ja havia adquirit. Això es pot donar per diferents causes: malalties, problemes a casa, naixement d'un germà,... s'ha de considerar com a natural i passatger.

Com farem el control

1-Abans d'arribar a la Llar sense bolquer, cal que la família treballi aquest aprenentatge a casa. Utilitzarem els caps de setmana o períodes de vacances.
2-Traurem els bolquers i tindrem preparats tants canvis com siguin necessaris.
3-Establirem una rutina d'estar assegut a l'orinal després de les menjades i cada mitja hora; procurant que estigui distret i no es mostri inquiet.
4-Quan acabi de fer les seves necessitats se'l felicitarà.
5-Un cop tret el bolquer, només el tornarem a posar a l'hora de dormir, fins que l'hàbit sigui adquirit de manera inconscient.
6-Mai li posarem el bolquer de dia pel fet d'anar a un lloc determinat. Si ho fem, estarem confonent i el nen/a i no sabrà distingir quan està permès fer-s'ho a sobre o fer-ho a l'orinal.
7-No ens enfadarem ni el recriminarem quan s'ho faci a sobre.
8-No hem de restringir la quantitat de líquids que ha d'ingerir per por que faci més pipi, ja que el seu cos els necessita.
9-No el sentarem a l'orinal si ell s'hi nega.
10-No li administrarem ni lavatives ni supositoris. Això el sotmetria passivament i el que es pretén és que el control dels esfínters sigui quelcom actiu, voluntari, agradable i progressiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada